Op een autovakantie naar Frankrijk

Alhoewel er 1001 vakantiebestemmingen zijn om uit te kiezen, reizen elk jaar vele Nederlanders toch weer af naar het vertrouwde Frankrijk voor een welverdiende vakantie.

Dat is natuurlijk ook niet zo gek: Frankrijk is relatief dichtbij Nederland en prima in één dag met de auto te bereiken, de natuur is afwisselend en mooi. Bovendien is het er in de zomer meestal prima weer, niet te heet maar wel een stuk aangenamer dan in Nederland. Het is dan ook geen wonder dat autovakanties naar Frankrijk zo populair zijn. Daarom in dit artikel wat tips voor een ontspannen reis naar het zonnige zuiden.

Voorbereiding

Zorg als eerste dat de auto goed in orde is om een paar duizend kilometer mee te rijden. Controleer de bandenspanning, het oliepeil en ga na of je autoverzekering ook in het buitenland geldig is. Zorg ook voor een abonnement bij een pechhulpservice die je ook in Frankrijk kunt bereiken: hopelijk niet nodig, maar in het geval dat het voorkomt wel erg prettig.

Plan de route aan de hand van de camping(s) die jullie gaan bezoeken. Een navigatiesysteem komt hierbij natuurlijk goed van pas, maar leg toch voor de zekerheid ook een routekaart in het dashboardkastje. Een navigatiesysteem kan er tenslotte ook mee uitscheiden. Bedenk of je 's nachts of overdag wil gaan rijden en check of je niet toevallig op een beruchte 'zwarte zaterdag' de reis hebt gepland.

De reis

Ongeacht of je 's nachts of overdag gaat rijden, zorg ervoor dat de chauffeur goed uitgerust is. Leg alle spullen die je onderweg nodig kan hebben (zonnebril, natte doekjes, eventuele medicijnen, telefoons etc) goed bereikbaar voorin zodat je niet onderweg door alle bagage heen hoeft te zoeken. Als de route door Luxemburg gaat en je hebt gepland daar te tanken, houd er dan rekening mee dat daar vaak lange files staan voor de benzinestations.

Ook al hebben jullie heel wat kilometers voor de boeg: het is vakantie! Rijd ontspannen, zet af en toe een muziekje of luisterboek op, geniet van de omgeving en probeer je niet op te laten jagen. Stop regelmatig om even de benen te strekken en wat te drinken en te eten. Zijn er meerdere chauffeurs in de auto, wissel dan regelmatig af en laat de andere chauffeur ondertussen eventueel een dutje doen zodat iedereen fris achter het stuur zit.