Ben jij erg gesteld op je privacy en wil je het liefst dat er zo min mogelijk van jouw persoonlijke data in de handen van bedrijven of kwaadwillende mensen terecht komt? Dan kan het erg verstandig zijn om voordat je op vakantie gaat de mogelijkheden voor een VPN op jouw apparaat of apparaten door te nemen. Maar hoe garandeert zo’n VPN verbinding privacy en anonimiteit? Hoe stel je zo’n verbinding op? Wat kan je nog meer met een VPN op reis? Wij vertellen je er meer over!
Wanneer je op reis gaat, vooral in het verre buitenland, zal je niet altijd een mobiele verbinding hebben en ben je dus vaak afhankelijk van openbare Wi-Fi hotspots. Deze publieke netwerken zijn lang niet altijd veilig en kwaadwillende mensen kunnen jouw data onderscheppen wanneer je zonder VPN verbinding gebruik maakt van een openbare Wi-Fi verbinding. Dit is zeker belangrijk wanneer je gevoelige data verstuurd of verkrijgt. Een VPN verbinding zorgt er voor dat de data die jij verstuurd en ontvangt versleuteld wordt. Iemand die dan jouw data in wilt zien door deze te onderscheppen, ziet enkel de versleutelde data.
Benieuwd hoe zo’n VPN verbinding precies werk? In het artikel ‘wat is een VPN’ wordt het gebruik en de werking van een VPN in detail uitgelegd.
Het is mogelijk om op diverse apparaten zelfstandig een VPN verbinding in te stellen. Veel besturingssystemen in smartphones, computers en tablets ondersteunen diverse VPN protocollen. Deze protocollen zorgen voor gratis cliënt software, wat het apparaat in staat stelt om een VPN verbinding te maken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om je router te verbinden met een VPN server om jouw gehele netwerk te versleutelen.
Veel mensen kiezen er echter voor om gebruik te maken van een VPN service, in plaats van zelf een verbinding op te stellen. Bedrijven bieden een VPN service aan tegen betaling zodat klanten te allen tijden een VPN verbinding kunnen maken met een breed aanbod aan VPN servers. Zo’n VPN service hoeft helemaal niet duur te zijn, zelfs de meest snelle VPN service betaal je niet veel meer dan 10 euro per maand. Daarnaast hebben de VPN aanbieders vaak scherpe acties op jaarabonnementen, waardoor de maandelijkse kosten nog verder dalen.
Hoewel privacy en anonimiteit natuurlijk erg belangrijk zijn, is dat niet het enige waar een VPN je tijdens jouw vakantie mee kan helpen. Het kan ook zijn dat er sprake is van censuur in jouw vakantieland. Door via een VPN te verbinden met een IP adres uit een ander land kan je dan toch websites en programma’s openen die normaliter in dat land niet beschikbaar zijn.
Hetzelfde principe geldt voor het omzeilen van geografische blokkades. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bekijken van RTL XL, Ziggo Go, Videoland en vele andere internettelevisie kanalen. Door te verbinden met een VPN server in Nederland kan je deze (en andere) zenders toch bekijken vanuit het buitenland.
Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je op zakenreis bent en op locatie aan het werk bent. Veel bedrijven werken in zulke gevallen met een VPN, aangezien je natuurlijk niet wilt dat er bedrijfsgegevens vrijkomen. Je kunt dan vanuit iedere locatie inloggen op de VPN server van jouw bedrijf zonder je zorgen te maken.